México
Mexicanska köket
Det mexikanska köket har tre nationala tillbehör. Tortilla, frijoles och chili. Nästan till varje rätt så får man tortilla, frijoles eller chili.
Tortilla är ett slags bröd, ett tunt bröd som är gjort ofta av majs men ibland av vete. Med tortilla kan man göra olika rullar med massa godsaker i. Som t.ex. Enchiladas.
Frijoles är bönor. Frijoles har man i soppan eller i tortilla, man kan steka, koka eller fritera dem.
Chili är en väldigt stark krydda, det är en pepparfrukt som finns i olika grader i starkhet och former. [1]
I det mexikanska köket använder man sig av mycket smaker och hetta. Man blandar chilipeppar såsom jalapeño, tabasco och paprika med ris, tortillas och yoghurt.
Med tanke på de tre nationella tillbehören; tortillas, frijoles och chili så kan man förstå att såser, soppor och stuvningar är vanligt. [2]
Regioner
Det är stora skillnader i maten beroende på vilken region man är i. Det handlar mest om faktorer som klimat och geografi.
I norra México är nöt-, get- och strutskött väldigt populärt och i sydöstra México är kyckling, skaldjur, fisk och grönsaker mer populärt bland folket.
Vad dricker man till den här heta och smakrika maten?
I México är en dryck som är snarlik till läst populär, den kallas Refrescos. Denna dryck finns i alla tänkbara fruktsmaker. Denna dryck är söt, förmodligen till att bryta av den heta smaken till maten.
Om man inte dricker Refrescos kan man välja de två vanliga mineralvatten, Tehuacán och Garci Crespo.
Men Méxicos mest vanliga drycker till maten är öl och tequila, det finns ca 25 egna ölsorter. Öl blev vanligt efter influenserna från tyskarna i slutet av 1800-talet. [3]
Vad passar som efterrätt efter en middag med het mat?
I México är det vanligt att kunna svalka sig efter en middag med massor av smaker av guacamole, chili m.m.
Sorbet och fruktdrinkar med smaker av kaktus är vanligt. Tack vare klimatet kan man använda sig av de exotiska frukterna, papaya, melon och mango, som en liten efterrätt efter maten.[4]
[1] http://www.resoteket.se/mexiko/110-om-landet/370-mexikansk-mat läst 2 februari 2012
[2]http://www.vaccination.nu/mPaginas/pSelectRecord.cfm?paginaID=35&categoriaID=6
Läst 2 februari 2012
[3] http://www.resoteket.se/mexiko/110-om-landet/370-mexikansk-mat läst 2 februari 2012
[4] http://www.foodetc.se/mexico.php Läst 2 februari 2012
Mexikansk majssoppa
4 portioner
20 minuter
290g avrunnen majs (stor burk)
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
salt
peppar
2 tsk tacokrydda
cayennepeppar
- Rinn av och torka majsen.
- Stek sedan majsen i olivolja. När den börjar poppa och när majsen har fått lite färg så byt stekpannan till en kastrull, häll i vattnet och creme fraiche.
- Smula ner buljongen och krydda med salt, peppar och tacokrydda. Låt kocka i några minuter.
- Tillsätt sedan grädde.
- Mixa soppan med en mixerstav tills soppan är helt slät. Sila om du vill slippa skalen.
- Häll upp i tallrikar och garnera med lite cayennepeppar och gräslök!
- Redo att serveras!
Enchiladas
4 portioner
40 minuter
1 gul lök
2 tsk smör
300 gram nötfärs
1 msk tacokrydda
½ dl tacosås
1 dl minifraiche
8 små mjuka tortillabröd
Riven ost
Till servering:
Sallad och ev. tomat, gurka och crème fraiche.
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Skala och finhacka löken. Fräs lösen i smör, när löken börjar svettas så lägg i och stek färsen under omrörning så att den blir smulig.
- Tillsätt tacokrydda, tacosås och minifraiche.
- Låt det stå och koka i några minuter.
- Lägg sedan färsbladningen på tortillabröden och rulla ihop dem.
- Lägg dem på ett ugnssäkert fat eller en plåt och strö över osten.
- Gratinera i övre delen av ugnen i ca 5-7 minuter.
- Redo att serveras!
Vit chokladmousse med ananas
4 personer
1 ½ timme, varav 1 timme i kylen
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 ägg
En burk ananas
- Smält chokladen i vattenbad på svag värme, precis så att chokladen smälter. När den börjar bli mjuk, rör om med en gaffel så märker du när den inte behöver värmas på mer.
- Vispa grädden och äggen för sig.
- Tillsätt sedan den smälta chokladen i ägget och rör om med en kraftig omrörning.
- Rör sedan ner vispgrädden lite i taget och rör tills det blir en jämn och fin mousse. Häll upp moussen i små serveringglas och låt det stå kallt i kylskåpet minst en timme.
- Avsluta sedan med att fördela ananasen över moussen och servera!
Betyg: 6/10.
Sverige
Historia:
Historian kring Sveriges matkultur är intressant. Fram till industrialiseringen så försökte man producera det mesta av varorna själv. Salt var en vara som inte gick att producera i Sverige på grund av Sveriges klimat. De flesta råvaror, så som rotfrukter, ägg och grönsaker, kunde vi själva producera och därför stor tillgång till. Den stora tillgången till dem varorna gjorde att vi använde oss mer av dem när vi skapade olika maträtter eftersom dem var billiga råvaror.
På grund av Sveriges klimat så finns det inte så mycket färska grönsaker och frukter som ingredienser. Förr i tiden konserverade man mycket av dem grödor man skördat på hösten för att det skulle hålla hela vintern.[1]
Influenser:
Det svenska köket har genom historian blivit influerat från en mängd andra länder, bland annat från Frankrike där vi fick idén om kåldolmar och från Japan där vi fick sushi.
Kryddningen i landet har bestått av mestadels traktens örter och växter, dock så var kryddningen sparsam på grund av det var svårt och dyrt att få tag på mer exotiska och annorlunda kryddor. Smakerna i våra rätter kommer från det franska och tyska köket.[2][3]
Religionerna:
Självklart så har också Sveriges statsreligion spelat en roll i hur vår mat ser ut idag.
Sverige har kristendomen som statsreligion och det kan göra så att matkulturen här skiljer sig från matkulturer från länder som har en annan statsreligion.
Kristendomen har inga specifika matregler som kristna behöver följa till skillnad till islam, judendomen, hinduismen o.s.v.[4]
Måltider och mattraditioner:
Kulturellt sätt så är det vanligast att äta tre till fyra gånger om dagen i Sverige. De tre måltiderna kallas frukost, lunch och middag. Emellan måltiderna är det vanligt med en fika, mellanmål och kaffe. En fika kan innebära att man dricker kaffe/thé/saft tillsammans med några kakor eller bullar.
Vårt första mål på dagen kallas frukost. Ordet frukost kommer från det tyska ordet frokoster som betyder ”tidig kost”. Idag är det vanligt att äta smörgåsar med pålägg som t.ex. ost eller prickig korv, det är också vanligt att man använder sig av gurka eller marmelad som tillbehör till smörgåsen. Till smörgåsen är det vanligt att man dricker en kopp te, kaffe, juice eller mjölk. Om man vill så kan man också äta fil med frukostflingor och gröt med kanel eller någon slags sylt.
Ordet lunch kommer ifrån England som hänvisar till måltiden på dagen. Rätter som kan passa in på en lunch kan variera mycket, det kan vara allt från plättar med grädde och sylt till pannbiff med potatis, brunsås och lingonsylt.
Middag är den tyngsta måltiden på ett dygn, middagen äts emellan klockan 16.00 – 20.00. Om man väljer att äta en lättare maträtt på kvällen kan vi kalla det ”kvällsmat”.
Det man dricker till maten kan variera mycket från vatten, mjölk, saft o.s.v. [5]
Även om vi svenskar tycker det är normalt att äta som vi gör, som t.ex. med bestick så är det inte det normala i världen. Vi som äter med bestick är en minoritet i världen för de flesta äter med sina händer.
Några vanliga svenska rätter är:
· Blodpudding serverat med lingonsylt.
· Pyttipanna serverat med rödbetor och stekt ägg.
· Raggmunk serverat med lingonsylt.
· Smörgåstårta med flera lager med olika smörgåspålägg.
· Ärtsoppa serverat med senap och fläsk.[6]
Sammanfattningsvis så har Sveriges matkultur baserats på bland annat självproducering av olika basvaror som var billiga och lättillgängliga, influenser från olika länder som Frankrike och Japan.
Sveriges statsreligion har inte ändrat matkulturen allt för mycket då det inte finns några specifika matregler så som i andra religioner.
Vanligast är det att äta tre till fyra gånger om dagen, frukost, mellanmål, lunch och middag.
[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[2] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[3] Blomqvist, Hans (1980). Mat och dryck i Sverige: litteraturöversikt. Stockholm
Läst 19 februari 2012
[4] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[5] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[6] http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113024574 Läst 19 februari 2012
Västerbotten paj
6 portioner
40 minuter
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
0,5 msk vatten
Fyllning:
3 st. ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl grädde
150 gram västerbottenost
Till servering:
Crème fraiche
Räkor
Rödlök
- Sätt på ugnen på 225 grader. Låt smöret bli rumsvarmt.
- Häll mjölet i en bunke. Lägg i smör, vatten och knåda till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ i frysen 5 minuter.
- Ta en gaffel och tryck hål i botten.
- Förgrädda pajskalet i mitten i ugnen i 10minuter.
- Pajfyllningen:
- Vispa äggen lätt med salt och peppar.
- Vispa ner grädde så att det blir en jämn smet.
- Riv osten och blanda ner den.
- Häll pajfyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Serverna gärna med creme fraiche, räkor, rödlök eller ät den bara som den är.


Pannbiff med potatis och brunsås
4 portioner
60 minuter
Pannbiff:
600 gram köttfärs
1 gul lök
1 ägg
¾ dl ströbröd
1 dl mjölk
8 potatisar
Såsen:
Grädde
Mjölk
Soja
Liten bit köttbuljongtärning
Salt och peppar
Mjöl
- Koka upp vattnet och lägg i potatisarna. Koka dem sedan tills de inte är hårda(känn av med en gaffel eller dylikt)
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter.
- Blanda ner färsen, riven lök, ägg och kryddor.
- Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg.
- Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.
- Såsen:
- Blanda ihop och låt koka i någon minut.
- Häll i mjölet under vispning tills såsen fått den konsistens ni vill ha.
- Redo att servera!
Plättbakelser
4 portioner
30 minuter
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
2 dl grädde + 1 dl vatten
en nypa salt
1 msk socker
½ dl smält smör
smör till stekning
Till servering:
Sylt och ev. socker eller sirap.
- Vispa äggen med mjölet till en jämn smet i en bunke.
- Späd smeten med grädde och vatten, salta och sockra.
- Blanda ner det smälta smöret strax före stekning.
- Smält lite smör i ett plättjärn eller stekpanna.
- Stek 16-20 gyllenbruna plättar och låt svalna.
- Vispa grädden så hårt så att den kan spritsas.
- Spritsa ut den runt kanten på den första plätten, lägg lite sylt i mitten.
- Lägg på nästa plätt
- Varva på samma sätt tills det blivit fyras plättbakelser.
- Avsluta med lite grädde och sylt på toppen.
- Redo att serveras!


Etiopien
Matkulturen
I Etiopien så är det vanligt att äta injera med olika grytor/röror till, så kallade wots. Injeran är ett surt bröd som görs av sädesslaget teff som så gott som bara växer i Etiopien(har förts över till bl.a. USA och Holland). Det här sädesslaget är mycket viktigt för Etiopien då det är rikt på både järn, kalcium och andra mineraler och går att odla i Etiopiens klimat och höjd. Brödet ser ut som en stor och tjock pannkaka och man häller över en blandning av olika rörorna på den. Det äts genom att man drar av bitar av injeran och sedan väljer den röra man vill ha till. Dessa grytor kan innehålla allt från kyckling med curry till nötköttröra med ägg. Det är också vanligt att dessa röror är vegetariska då dessa råvaror är billigare än köttprodukterna.
Något som utmärker den etiopiska maten är att den är väldigt stark och att den ofta innehåller en kryddblandning som heter etiopisk peppar, även kallad berberi. I den finns en blandning av diverse kryddor som varierar kraftigt i de olika delarna i landet. Några vanliga kryddor i den är cayennepeppar, svartpeppar och paprikapulver.
Det serveras ofta sallad till maten, som är fint upplagt på stora fat. Om man är turist i Etiopien så ska man dock undvika alla grönsaker som inte är kokta eller stekta då de kan vara besprutade med ett medel som heter DDT och hindrar spridning tyfus av tyfus och malaria.[1]
Det som avgör vad som finns i de etiopiska måltiderna är vad som finns tillgängligt. De olika regionerna i Etiopien är anpassade till olika skördar och det som finns till hands hamnar alltså i maten. Just nu så har landet haft svår torka på olika områden och det har lett till brist på råvaror vilket framförallt beror på växthuseffekten. Att det äts så mycket vegetarisk mat kan vara en följd av detta, de har inte råd att ha djur som de sedan kunnat slakta. Jordbruket är dessutom inte moderniserat och en förändring av detta skulle kunna leda till större skördar. [2]
Mattraditioner
En måltid består ofta av en förrätt bestående av en soppa, en huvudrätt med injera och wots och en lätt efterrätt. Den innehåller inget fläsk eller skaldjur då det är förbjudet inom islam, judendomen och den etiopisk-ortodoxa kyrkan, dem religionerna som den största delen av befolkningen tillhör. Maten äts med händerna och för en etiopier så skulle det vara väldigt konstigt om man inte gick och tvättade händerna innan maten, även om an skulle äta det med bestick. Om man är ett sällskap som äter så äter man flera stycken fån samma tallrik med injera och wotsblandning. Man matar ofta varandra med händerna, något som ses som fullt normalt där. Att inte ta emot när något erbjuder kan till och med tas som en förolämpning, det är så de visar sin vänlighet mot varandra. Efterrätten består alltid av Etiopiens berömda kaffe, alternativt te och en bit frukt till. Man ska alltså inte bli förvånad om man får in en oskalad banan på en tallrik eller en bit guava. Till maten så dricker man vanligtvis vatten, cola eller ett Etiopiskt öl såsom St. George. Det finns även ett honungsvin som produceras lokalt och kallas tej. [3]
En mycket viktig tradition i Etiopien är deras kaffecermonier. Bönorna rostas på plats i en liten panna över eld och det kokas senare i en liten kanna. Enligt tradition så drick kaffet tre gånger, kopparna som används är nästan lika små som espressokoppar så det blir i slutändan samma mängd som en vanlig svensk kopp. Att man dricker tre gånger beror på religiösa skäl, en för varje av de tre kungarna som besökte Jesus när han fötts. [4]
Influenser
Ett land som har präglat den Etiopiska matkulturen är Italien, som tidigare har ockuperat landet. Andra kolonialmakter som Frankrike och England har påverkat den och främst också Indien, som spritt sina curryblandningar till större delen av Världen. Just curry används mycket i de olika wots så den kryddan har haft betydelse för maten i Etiopien.[5]
[1]http://www.vaccination.nu/mPaginas/pSelectRecord.cfm?paginaID=29&categoriaID=6 (2012-02-14)
[2] Maria Larsson(2008)Ekologiska jordbruksmetoder och mat i ett förändrat klimat-en studie med exempel från Etiopien. Svenska kyrkan. (2012-02-14)
[3] http://sv.wikipedia.org/wiki/DDT (2012-02-14)
[4] http://sv.wikipedia.org/wiki/DDT (2012-02-14)
[5]http://www.chilihead.se/index.php?option=com_content&task=view&id=164&Itemid=48 (2012-02-14)
Vegetabiliska Alecha (grönsakssoppa)
4 portioner
40 minuter
1 rödlök
2 Morötter
2 gröna paprikor
2 tsk olja
1 ½ dl vatten
1 burk krossade tomater
¼ tsk ingefära, mald.
1 tsk Salt
peppar
2 potatisar
1 tomat
300g vitkål
Ev. 1 grönsaksbuljong
- Hacka rödlöken och skär morötterna i tärningar. Skär paprikorna i stora bitar.
- Blanda ihop och tillsätt olja, vatten, krossade tomater, ingefära salt och peppar.
- Koka i ca 10 minuter.
- Tillsätt 2 potatisar skurna i tärningar.
- Lägg ner tomaten i soppan, utan skinn och skuren i klyftor.
- Lägg på lock och låt det koka i 10 minuter.
- Skiva vitkålen och lägg ner i grytan.
- Koka tills grönsakerna är mjuka. Rätta till kryddningen.
- Redo att servera!
Betyg 4/10.
Kyckling-wott med bröd
4 personer
50 minuter
Ljus brödlimpa/ris
500g Kyckling ben och lår, skinn
1 citron
2 tsk Salt
2 Lökar, hackade
3 Vitlöksklyftor, krossade
1 msk ingefära, skalad och hackad
½ dl Olja/smör
2 msk Paprika
¼- ½ dl Berberi(krydda)
3 dl Vatten
1 tsk Cayenne peppar
Salt och peppar efter smak
1 kyckling buljong
4 hårdkokta ägg
- Blanda samman kyckling bitar, citronsaft och salt och i en stor, icke-reaktivt skål och ställ åt sidan för att marinera ca 30 minuter.
- Medan kycklingen är marinering, hacka löken, vitlöken och ingefäran mixa sedan i en matberedare. Tillsätt lite vatten om det behövs.
- Hetta upp oljan/smöret i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt paprika och rör i för att färga oljan och koka krydda med ca 1 minut. Bränn inte. Rör i berberi kryddan och koka i ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt lök, vitlök och ingefäran och låt det steka i ca 5min.
- Häll i vattnet och rör i kycklingbitarna, Cayenne, salt och peppar.
- Koka upp, minska sedan till låg värme. Lägg på lock och låt sjuda i 45 minuter. Tillsätt vatten vid behov. Lägg i en kyckling buljong.
- Lägg i de hårdkokta äggen och fortsätt att koka ytterligare 10 till 15 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
- Justera kryddningen och servera med ris/bröd.
- Redo att servera!
Betyg 7/10.
Kaffe och mango
- Koka kaffet enligt instruktionerna på paketet.
- Skala mangon och skär den i tunna skivor
Italien
Matkulturen
Det vore fel att säga att Italien består av en enda matkultur. Varje område har sina lokala specialiteter som speglas i maträtterna. Detta beror på vilka länder som ligger nära och andra influenser, avståndet till hav eller berg samt vilka olika säsongsberoende grödor som odlas. Det finns alltså många faktorer som har inverkan på hur maten ser ut landet över och att beskriva dem alla vore så gott som omöjligt.[1] Däremot så finns det vissa utmärkande drag som hittas i de olika regionerna.
I den nordliga delen av Italien så är gamla traditioner viktiga samtidigt som nya influenser blandas in, framförallt i dess centrum Milano dit folk från hela Världen reser. [2]Jämfört med den södra delen där man använder mycket olivolja så är det smör och mejerivaror som dominerar i norr. Där är kryddningen också mycket mildare, i den södra delen så finns det en kärlek till örtkryddor, soltorkade tomater och oliver vilka kan ge en starkare smak. Det är nog den södra delen av Italiens mat som man främst förknippar med landet om man som utomstående tänker på det som brukar finnas i en italiensk maträtt. Överlag så skulle man kunna säga att Italiensk mat är regional, enkel, säsongsmat och odlad på plats.[3]
Kaffe och espresso vilket är väldigt viktigt i Italien gör också på lika olika sätt olika delar av landet. Man brukar säga att man i de nordliga delarna rostar kaffebönorna väldigt lätt för att sedan bli mer desto längre ned i landet man kommer. I de södra delarna rostar man dem alltså väldigt mörkt jämfört med i de norra.
Något annat som bör nämnas om Italien är att de är Världens näst största producenter av vin. Olika druvor odlas i olika delar av landet vilket resulterar i att alla de olika vindistrikten har sina egna märken och ingredienser. De italienska vinerna har därför en stor mångfald i olika former av färg, smak och sorter. [4]
Influenser
Italiens matkultur har formats med historien. Många olika länder har invaderat Italien och på så sätt och satt sin prägel på maten i landet. I norra Italien så är det främst Frankrike, Tyskland, Österrike och de slaviska länderna som påverkat maten medan Syditalien tagit till sig av de grekiska, arabiska, spanska och turkiska mattraditionerna. Om man befinner sig i dessa länder så kan man därför hitta likheter med det Italienska köket.[5] Råvarorna potatis, tomater, paprika och majs är alla centrala och viktiga i det Italienska köket även fast de inte kom till landet förrän i slutet på 1700-talet. [6]
Måltiden
Måltiderna och recepten kan färdas med familjer från olika delar av Italien för att sedan anpassas till de lokala förutsättningarna. En äkta italiensk måltid består dock alltid av en förrätt, varmrätt, en kött- eller fiskrätt och grönsakstillbehör. [7]Förrätten består av olika saker beroende på vart i landet man befinner sig och vilken årstid det är. De innehåller både varma och kalla smårätter som ska fungera som aptitretare. Varmrätten kan innehålla något kallskuret som parmaskinka, grillade grönsaker och mozzarellaost med tomat. Nästa rätt kan innehålla något i pastaform ex. tortellini men också soppor eller risotto. Det är inte vanligt att dessa innehåller kött eller fisk utom i små mängder. Detta beror på att nästa rätt, som är den andra varmrätten, innehåller just detta. Här är det vanligast att det serveras kalv, fläskkött, kyckling eller de lokala fisksorterna som finns. Till detta så har man oftast olika sidorätter innehållande grönsaker. Sedan så serveras två efterrätter, en innehållande frukt och ost(även här de lokala sorterna) och sedan en dessert. Förslag på dessa kan vara tårta, kakor eller tiramisu. Måltiden avslutas sedan med en espresso och en s.k. digestivo, en spritsort som förhöjer matsmältningen.[8]
Det finns många oskrivna regler och vanor inom en måltid i Italien.
- Man dricker aldrig mjölk efter vin, alltså ingen cappuccino efter maten. Därför är det så vanligt att det dricks espresso istället då de inte innehåller någon mjölk.
- Pasta ska aldrig ätas med kniv utan med sked och gaffel.
- Parmesanost får inte användas på pasta som innehåller fisk eller skaldjur, men anses nästan vara ett måste till de resterande.[9]
Slutligen så kan man säga att maten är ytterst viktig för italienarna. Det är runt den man samlas och njuter av med sina nära och kära. Det är sällan man får vara ifred med sin mat och tallriken fylls ständigt på utan att man har frågat. Måltiden är alltså det som får människor att koppla av och ha trevligt och här ska det inte vara så att man stressar sig genom maten utan man ska verkligen ta sig tid till att känna smakerna!
[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Italienska_köket (2012-02-19)
[2] Ann-Louice Dahlgren(2009)Italiensk afton. Norstedts (2012-02-19)
[3] http://sv.wikipedia.org/wiki/Italienska_köket (2012-02-19)
[4] http://sv.wikipedia.org/wiki/Italienska_köket (2012-02-19)
[5] Ann-Louice Dahlgren(2009)Italiensk afton. Norstedts (2012-02-19)
[6] http://sv.wikipedia.org/wiki/Italienska_köket (2012-02-19)
[7] Ann-Louice Dahlgren(2009)Italiensk afton. Norstedts (2012-02-19)
[8] http://sv.wikipedia.org/wiki/Italienska_köket (2012-02-19)
[9] Ann-Louice Dahlgren(2009)Italiensk afton. Norstedts (2012-02-19)
Italiensk sallad
4 personer
10min
125g salladsmix
250g körsbärstomater
8 skivor parmaskinka
150g getost
pinjenötter
balsamvinäger
Ev. vitlöksbröd.
- Skölj salladen och lägg upp på en tallrik.
- Skär körsbärstomaterna i halvor och lägg på salladen.
- Ta 2 skivor parmaskinka, rulla ihop dem och lägg på salladen.
- Skär upp 3 skivor av getosten och lägg dem på parmaskinkan.
- Strö över pinjenötter och ringla över balsamvinäger efter behov.
- Redo att servera!(Kan ev. serveras med vitlöksbröd.)
Betyg 8/10.
Tortellini med tomat-och ädelostsås
4 personer
40min
500 g tortellini
Tomatsås:
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk hela tomater (ca 400 g)
1 msk tomatpuré
½ grönsaksbuljongtärning
1 msk färsk, hackad basilika
1 krm salt
½ krm grovmalen svartpeppar
Ädelostsås:
60g ädelost
1 msk mjöl
25g smör
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 dl mjölk
1/4 purjolök
salt
peppar
- Koka tortellini och stek purjon.
- Tomatsås:
- Skala och finhacka löken. Skala och skiva vitlöken tunt.
- Fräs lök och vitlök i oljan tills den blir mjuk. Tillsätt tomater, tomatpuré och buljongtärning.
- Låt sjuda i ca 5 min. Krydda med basilika, salt och peppar.
- Mixa såsen med mixerstav eller i matberedare.
- Ädelostsås:
- Smält smöret och smula ned osten. Häll på grädden och strö över mjölet under omrörning. Häll i purjolöken.
- Tillsätt mjölken och koka ihop såsen på låg värme. Krydda och mixa.
- Lägg upp tortellinin på ett fat och häll över varje sås var för sig.
- Redo att servera!
Betyg 8/10.
Pannacotta med vanilj och passionsfrukt
4 personer.
30min+ kylningstid(2-3h)
5 dl vispgrädde
3 Gelatinblad
½ dl Strösocker
1 vaniljstång
4 passionsfrukter
- Lägg gelatinen i blöt i en skål med vatten.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna i en kastrull tillsammans med den urkärnade vaniljstången.
- Häll i vispgrädden och strösockret och låt detta koka upp under omrörning.
- Låt det sedan småputtra i ca 2min.
- Ta av kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen och rör så det löser upp sig.
- Sila allting och häll upp i små portionsformar, och låt det stelna och bli kallt. Tar ca 2-3 timmar i kyl.
- Gröp sedan ur passionsfrukterna och häll kärnorna över pannacottan.
- Redo att servera!
Betyg 9/10.
Indien
Det är svårt att beskriva Indiens officiella matkultur just för att det skiljer sig från olika regioner. Att den indiska maten skiljer sig åt beror mycket på religionern som finns i landet, då 83 % av hinduerna är vegetarianer och 11 % är muslimer som inte äter fläskkött. Dessutom används det ganska starka kryddor i Indien och det beror på det varma klimatet. Indierna använder ig av väldigt många olika kryddor i sin matlagning, denna blanding av olika kryddor kallas för ”masala” som just betyder blandning. Det finns flera olika masala det kan vara pulverblanding eller en pasta, där man man rör ihop kryddor och örter som man sedan tillsätter med vatten, vinäger eller olja. Kryddorna i Indien har också haft en historisk bakgrund, då romarna bedrev handel med Indien just för kryddornas skull.[1]
Olika regioner av Indien
I den norra delen av Indien odlas det väldigt mycket mandel, valnöter, äpplen och päron under våren. Dessa indigridienser är också typiska för får och kycklingrätter som den muslismska beflokningen oftast uppskattar. Muslimska utläningar från Centralasien oh Mellanöstern har dessutom influerat indiens matkultur då de tillagde kebab på spett med olika tillbehör och köttbitar.
I den västra delen odlas det bla majs, hirs, kikärter och vete som bla används till det ojösta brödet som man bakar mycket av vilket man brukar äta till grönsaker och vilt kött som kanin. Ett annat traditionellt bröd är Naan som är ett vit bröd som serveras över hela Indien till de flesta maträtterna som också används lite som bestick då man skyfflar upp maten med brödet eller toppar det i olika såser.
Åt sydost är befolkningen sysselsatt med att odla ris, te och jute vilket kräver mycket arbetskraft, så man kan i stort sätt säga att te har en stor betydelse för indierna då de också är ett av de största teproducenterna i världen. Teodlingen har influerats av britterna då det infördes av de på 1800-talet. Något annat som Indien också är känd för är mangon som anses vara världens finaste mango. De första mangofrukterna brukar oftast komma runt april, som också brukas serveras efter varje betydelsefull måltid. [2]
Matens betydelse
Maten i Indien har en väldigt stor betydelse mer än att bara äta för att leva. Maten är en grundläggande del av det vardagliga, sociala och religiösa livet. I tex södra Indien så odlas det stora mängder av ris som också en är basingridiens. Riset använd också i religiösa traditioner, då man låter den nygifta kvinnan hälla ut riset över tröskeln till hennes nya hem och meningen med detta är att det ska bringa fruktsamhet och välstånd till det nygifta paret. När kvinnan senare blir gravid får hon dessutom ris till gåvor och det nyfödda barnets första fasta föda ska då vara ris.
Indien har också en speciellt dukning och etikett som skiljer sig från europa då man använder stolar, bord och bestick. Medan man i Indien oftast sitter på golvet och äter med händerna , vilket är viktigt att man gör för de anser att äta på detta sätt gör att man kommer närmare maten vilket skapar en större njutning. De har också ett talesätt vilket lyder såhär, ”Att äta med kvin och gaffel är som att uppvkta sin älskade genom en tolk” . Man ska också komma ihåg att äta med bara höger handen, just för att den vänstra anses vara oren på grund av att man torkar sig där bak med den. Men på senare år har också indierna påverkats av den europiska sättet att äta på och man har börjat använda sig av bestick. [3]
[1] Pihl Ove, 1992. Indiska kokboken. Indiska magasinet. sida 4
[2] Pihl Ove, 1992. Indiska kokboken. Indiska magasinet .sida 5-6
[3]Pihl Ove, 1992. Indiska kokboken. Indiska magasinet. sida 4
Naanbröd med Raitadressing
Naanbröd
4-6 bröd
1.5h+12min
7 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
½ tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
lite matolja till gräddningen
ev. vallmofrön och vitlökspulver
Raitadressing
4 personer
10 min
3 dl turkisk yoghurt 10%
0.5 dl hackad färsk mynta
1 msk honung
1 st. vitlöksklyfta
0.3 st. gurka
en skvätt lime
salt
peppar
ev. vatten
- Lägg mjölet i en skål. Ljumma upp mjölken. Vispa lätt upp ägget i en annan skål och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
- Häll blandningen över mjölet och knåda, samtidigt som du häller i resten av mjölken, lite i taget. Fortsätt tills du har en mjuk deg som inte kladdar.
- Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa i 1 ½ h.
- Pensla tre bakplåtar med olja.
- Dressingen:
- Riv gurkan.
- Blanda allt i en bunke. Smaka av med salt.
- Häll i en skvätt lime.
- Blanda ev. i lite vatten om den är för tjock.
- Tillbaka till brödet:
- Sätt på ugnen på högsta värme på grill.
- Knåda degen och dela den i sex delar. Platta ut den och lägg den på plåten i en droppformad kaka, 30 cm lång och 15cm bred. Ha 2 st. kakor på varje plåt och låt dem jäsa i en kvart till under duk.
- Pensla kakorna lite lätt med vatten och strö ev. över vallmofrön och vitlökspulver.
- Sätt in plåtarna en i taget högst upp i ugnen och grädda kakorna 3 min på varje sida tills de fått bruna fläckar.
- Färdig att servera.
Betyg 6/10.
Murgh Korma- Mild kyckling
4 personer
45 min.
700g benfri kyckling skuren i tärningar.
1 gul lök, skalad och hackad
1 tsk röd chilipeppar
1 tsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 kanelstång, finstött
1 tsk salt eller efter smak
3 ½ dl vatten
3 msk matolja
4 dl vispgrädde
- Börja med att hacka kycklingen och löken.
- Blanda sedan kycklingen och löken tillsammans med kryddorna och salt i en kastrull med 3 ½ dl vatten. Häll i mer vatten om det behövs.
- Koka i ca.20 min tills kycklingen är mör.
- Tillsätt oljan och låt puttra tills de skiljer sig från och flutit upp. Skumma av så mycket av oljan som möjligt.
- Sätt till grädden, låt koka i fem minuter och smaka av med salt.
- Lägg i en kycklingbuljong och låt koka i fem minuter till.
- Redo att serveras. (Gärna även här med Naanbröd.)
Betyg 10/10!
Saffran- och Vaniljpäron
6 personer
45 min
4st päron
6.5 dl vatten
1 ½ dl strösocker
½ vaniljstång, uppsprättad på längden
Saften från 1 lime
¾ kuvert saffran
2 msk grädde
Serveras eventuellt med vaniljglass
- Skala päronen med potatisskalare men behåll skaftet
- Häll vattnet i kastrullen och ha i socker, vaniljstång, lime och saffran.
- Koka lagen i fem minuter och lägg i päronen.
- Låt päronen sjuda i ca.20 min, tills päronen har mjuknat.
- Känn av med en sticka när de är mjuka.
- Låt päronen svalna i lagen.
- Redo att serveras, ev. tillsammans med vaniljglass(rekommenderas starkt).
Betyg 8/10.
Thailand
Maten i Thailand skiljer sig väldigt mycket åt från de europeiska länderna. Då Thailands matkultur har blivit influerad av både västvärlden och öst världen, från Kina som ett exempel kommer konsten att fritera och steka och från Indien har många olika kryddor hämtats. [1] I Thailand äter man 2-3 förrätter som serveras på en och samma gång och man äter då av allt.
Olika regioner i Thailand
Thailand har fyra regionala områden där maten dessutom skiljer sig åt, och de områden som finns är det sydliga, det centrala, det nordliga och det nordostliga. I det sydliga delen så har man fått mycket inflyttade från Malaysia-muslimska köket, det centrala har fått från kinesiska köket, det norra har fått från burmesiska köket och det nordöstliga har fått från kambodjanskt-laotiskt köket vilket också är känt för at ha lite starkare maträtter än i resten av Thailand. [2]
I det centrala Thailand är känd för att ha det traditionella thailändska köket som blandar inslag från olika delar av Thailand, stadsborna tenderar också att krydda maten mindre med chili och har istället mer mildare mat.
I den norra delen av Thailand äter man mycket kötträtter på grund av att de bor i inlandsområdet och nordborna föredrar maten lite mer sötare och inte så starkt och syrlig. I den södra delen äter man mer fisk och skaldjursrätter just på grund av att de ligger i närheten av havet, dessutom använder man mycket små chilifrukter i maträtterna. [3]
Men det de har gemensamt är riset och chilipepparn som är väldigt vanligt, vilket de har i de flesta maträtterna. Riset är en bas ingrediens och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya och är en av världens viktigaste exportörer av ris. På grund av det varma klimatet så växer det mycket frukt och grönt vilket har påverkat deras matkultur, då de lagar mycket wok med olika sorters grönsaker och som efterrätter tillagar man oftast tropiska frukter. [4] En annan välanvänd ingrediens som oftast använd i det Thailändska köket är kokosmjölk. Man brukar dessutom ersätta matoljan med koksgrädde, och det är själva kokosmjölkbasen som har gett många thailändska curryrätter deras speciella särprägel.[5]
Woken är en urgammal uppfinning som också oftast förknippas med det kinesiska köket, men har under de senaste årtiondena spridit sig i bland annat Australien, USA, England och Norden. Mat i wok lagas oftast med årstidens färska råvaror och man tar då de fina råvarorna och hackar de i bitar. Det man ofta brukar ha i woken är bambuskott, morötter, lök, paprika, purjolök, vattenkastanjer och champinjoner. [6]
I Thailand serveras det inte så ofta ensamma maträtter, det gör man mest till mellanmål. En komplett måltid i detta land är en komponerad mix av olika små rätter.[7] De besticken man brukar använda sig av är gaffel och sked, dessutom brukar man använda sig av pinnar till t.ex. rätter som innehåller nudlar.
[1] http://www.thai.nu/thaimat (2012-01-28)
[2] Duke Yukiko, 2008. Fem asiatiska kök. Natur och kultur. sida 154
[3] Liljeblad Fredrik & Fornander Kjell, (1999). Det thailändska köket. Stockholm: prisma. sida 11-12
[4] http://www.thailandguiden.se/turist.php (2012-01-28)
[5] Liljeblad Fredrik & Fornander Kjell, 1999. Det thailändska köket. Stockholm: prisma. sid 10-11
[6] Larsen Steen, 2005. Thai och wok. Stockholm: Albert Bonniers förlag AB
[7] Liljeblad Fredrik & Fornander Kjell, 1999. Det thailändska köket. Stockholm: prisma. Sida 11
Biffsallad
4 personer
40min
Sallad:
3 vitlöksklyftor, finhackade
4 korianderrötter, finhackade
½ tsk nymald svartpeppar
4 msk olja
400g rostbiff
200g körsbärstomater(vanlig tomat fungerar också)
1 liten gurka
4 salladslökar
Dressing:
40ml fisksås
40ml limesaft(ca 4 lime)
4 tsk soja
2 tsk hackad färsk röd chili
2 tsk farinsocker
- Blanda vitlök, korianderrötter, svartpeppar och 40ml av oljan. Finmal blandningen med en mortel. Bred blandningen över köttet.
- Hetta upp resterande oljan i en stekpanna och lägg i köttet. Stek i fyra minuter på varje sida. Lyft sedan ut köttet och låt det svalna
- Skölj salladen och ta isär bladen. Skär tomaterna i halvor, skär gurkan i bitan och hacka salladslöken.
- Dressing:
- Blanda fisksås, limesaft, soja, chili och farinsocker i en liten skål. Rör om tills sockret har löst upp sig.
- Skär sedan det svalnade köttet i strimlor. Lägg salladen på ett fat och sedan köttet och resten av grönsakerna.
- Stänk på dressingen efter behov och kom ihåg att den är ganska stark.
- Redo att servera!
Betyg 5/10.
Kycklingwok med cashewnötter
4personer
30 min
400g färdig wokmix(vattenkastanjer, minimajs, broccoli, morötter och bambuskott.)
100g champinjoner
3 kycklingfiléer
5 msk potatismjöl
2 dl salta cashewnötter
6 tsk soja
1,5 dl oystersause
4 tsk sambal olek
2 vitlöksklyftor
4 msk sweet chili sause
smör att steka i.
4,5 dl vatten
2 krm salt
3 dl Jasminris
- Skär upp kycklingfiléerna och blanda dem med potatismjöl.
- Hetta upp oljan i en wokpanna och lägg i kycklingen. Fräs den tills den nästan är klar. Lägg kycklingen åt sidan.
- Ta samma wokpanna och stek wok-grönsakerna tillsammans med en klick smör.
- Koka riset efter beskrivning på förpackningen.
- Blanda i champinjonerna med resterande grönsakerna.
- När grönsakerna är klara, häll tillbaka kycklingen.
- Blanda ihop sweet chili sause, soja, sambal olek, vatten och oystersause i en skål och häll över maten i woken.
- Blanda och ha på medelhög värme en stund för att få såsen att gå in i maten.
- Klar att servera!
Betyg 10/10!
Kokospannkakor med banan
4 personer
40min
4tsk riven kokos, som tillbehör
4 msk riven kokos
2 ½ dl kokosmjölk
1 dl vetemjöl
4 msk strösocker
1 ägg, lättvispat
60g smör
4 bananer
smör att steka i
4/5dl farinsocker
80 ml limesaft(ca 4 lime)
strimlor av limeskal
- Rosta 4tsk av kokosen lätt i en stekpanna under omrörning tills den har fått en gyllene färg.
- Blanda mjölet i en bunke. Rör ner socker och den orörda rivna kokosen.
- Gör en grop i mitten av mjölet och häll i en blandning av kokosmjölk och ägg. Vispa till en slät smet.
- Smält lite smör i en liten stekpanna(crêpepanna om det finns) och häll i 4msk smet åt gången till varje pannkaka. Stek tills båda sidorna är gyllene och upprepa detta till hela smeten är slut. Lägg i mer smör vid behov.
- Skär bananerna i tjocka skivor på diagonalen. Smält smöret i pannan och stek bananerna i detta tills de blivit mjuka och bruna.
- Strö över farinsocker och låt det försiktigt smälta. Rör sedan i limesaften.
- Fördela bananerna på pannkakorna och vik ihop dem. Strö över kokos och strimlat limeskal.
Betyg 8/10.