Thailand
Maten i Thailand skiljer sig väldigt mycket åt från de europeiska länderna. Då Thailands matkultur har blivit influerad av både västvärlden och öst världen, från Kina som ett exempel kommer konsten att fritera och steka och från Indien har många olika kryddor hämtats. [1] I Thailand äter man 2-3 förrätter som serveras på en och samma gång och man äter då av allt.
Olika regioner i Thailand
Thailand har fyra regionala områden där maten dessutom skiljer sig åt, och de områden som finns är det sydliga, det centrala, det nordliga och det nordostliga. I det sydliga delen så har man fått mycket inflyttade från Malaysia-muslimska köket, det centrala har fått från kinesiska köket, det norra har fått från burmesiska köket och det nordöstliga har fått från kambodjanskt-laotiskt köket vilket också är känt för at ha lite starkare maträtter än i resten av Thailand. [2]
I det centrala Thailand är känd för att ha det traditionella thailändska köket som blandar inslag från olika delar av Thailand, stadsborna tenderar också att krydda maten mindre med chili och har istället mer mildare mat.
I den norra delen av Thailand äter man mycket kötträtter på grund av att de bor i inlandsområdet och nordborna föredrar maten lite mer sötare och inte så starkt och syrlig. I den södra delen äter man mer fisk och skaldjursrätter just på grund av att de ligger i närheten av havet, dessutom använder man mycket små chilifrukter i maträtterna. [3]
Men det de har gemensamt är riset och chilipepparn som är väldigt vanligt, vilket de har i de flesta maträtterna. Riset är en bas ingrediens och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya och är en av världens viktigaste exportörer av ris. På grund av det varma klimatet så växer det mycket frukt och grönt vilket har påverkat deras matkultur, då de lagar mycket wok med olika sorters grönsaker och som efterrätter tillagar man oftast tropiska frukter. [4] En annan välanvänd ingrediens som oftast använd i det Thailändska köket är kokosmjölk. Man brukar dessutom ersätta matoljan med koksgrädde, och det är själva kokosmjölkbasen som har gett många thailändska curryrätter deras speciella särprägel.[5]
Woken är en urgammal uppfinning som också oftast förknippas med det kinesiska köket, men har under de senaste årtiondena spridit sig i bland annat Australien, USA, England och Norden. Mat i wok lagas oftast med årstidens färska råvaror och man tar då de fina råvarorna och hackar de i bitar. Det man ofta brukar ha i woken är bambuskott, morötter, lök, paprika, purjolök, vattenkastanjer och champinjoner. [6]
I Thailand serveras det inte så ofta ensamma maträtter, det gör man mest till mellanmål. En komplett måltid i detta land är en komponerad mix av olika små rätter.[7] De besticken man brukar använda sig av är gaffel och sked, dessutom brukar man använda sig av pinnar till t.ex. rätter som innehåller nudlar.
[1] http://www.thai.nu/thaimat (2012-01-28)
[2] Duke Yukiko, 2008. Fem asiatiska kök. Natur och kultur. sida 154
[3] Liljeblad Fredrik & Fornander Kjell, (1999). Det thailändska köket. Stockholm: prisma. sida 11-12
[4] http://www.thailandguiden.se/turist.php (2012-01-28)
[5] Liljeblad Fredrik & Fornander Kjell, 1999. Det thailändska köket. Stockholm: prisma. sid 10-11
[6] Larsen Steen, 2005. Thai och wok. Stockholm: Albert Bonniers förlag AB
[7] Liljeblad Fredrik & Fornander Kjell, 1999. Det thailändska köket. Stockholm: prisma. Sida 11