Sverige
Historia:
Historian kring Sveriges matkultur är intressant. Fram till industrialiseringen så försökte man producera det mesta av varorna själv. Salt var en vara som inte gick att producera i Sverige på grund av Sveriges klimat. De flesta råvaror, så som rotfrukter, ägg och grönsaker, kunde vi själva producera och därför stor tillgång till. Den stora tillgången till dem varorna gjorde att vi använde oss mer av dem när vi skapade olika maträtter eftersom dem var billiga råvaror.
På grund av Sveriges klimat så finns det inte så mycket färska grönsaker och frukter som ingredienser. Förr i tiden konserverade man mycket av dem grödor man skördat på hösten för att det skulle hålla hela vintern.[1]
Influenser:
Det svenska köket har genom historian blivit influerat från en mängd andra länder, bland annat från Frankrike där vi fick idén om kåldolmar och från Japan där vi fick sushi.
Kryddningen i landet har bestått av mestadels traktens örter och växter, dock så var kryddningen sparsam på grund av det var svårt och dyrt att få tag på mer exotiska och annorlunda kryddor. Smakerna i våra rätter kommer från det franska och tyska köket.[2][3]
Religionerna:
Självklart så har också Sveriges statsreligion spelat en roll i hur vår mat ser ut idag.
Sverige har kristendomen som statsreligion och det kan göra så att matkulturen här skiljer sig från matkulturer från länder som har en annan statsreligion.
Kristendomen har inga specifika matregler som kristna behöver följa till skillnad till islam, judendomen, hinduismen o.s.v.[4]
Måltider och mattraditioner:
Kulturellt sätt så är det vanligast att äta tre till fyra gånger om dagen i Sverige. De tre måltiderna kallas frukost, lunch och middag. Emellan måltiderna är det vanligt med en fika, mellanmål och kaffe. En fika kan innebära att man dricker kaffe/thé/saft tillsammans med några kakor eller bullar.
Vårt första mål på dagen kallas frukost. Ordet frukost kommer från det tyska ordet frokoster som betyder ”tidig kost”. Idag är det vanligt att äta smörgåsar med pålägg som t.ex. ost eller prickig korv, det är också vanligt att man använder sig av gurka eller marmelad som tillbehör till smörgåsen. Till smörgåsen är det vanligt att man dricker en kopp te, kaffe, juice eller mjölk. Om man vill så kan man också äta fil med frukostflingor och gröt med kanel eller någon slags sylt.
Ordet lunch kommer ifrån England som hänvisar till måltiden på dagen. Rätter som kan passa in på en lunch kan variera mycket, det kan vara allt från plättar med grädde och sylt till pannbiff med potatis, brunsås och lingonsylt.
Middag är den tyngsta måltiden på ett dygn, middagen äts emellan klockan 16.00 – 20.00. Om man väljer att äta en lättare maträtt på kvällen kan vi kalla det ”kvällsmat”.
Det man dricker till maten kan variera mycket från vatten, mjölk, saft o.s.v. [5]
Även om vi svenskar tycker det är normalt att äta som vi gör, som t.ex. med bestick så är det inte det normala i världen. Vi som äter med bestick är en minoritet i världen för de flesta äter med sina händer.
Några vanliga svenska rätter är:
· Blodpudding serverat med lingonsylt.
· Pyttipanna serverat med rödbetor och stekt ägg.
· Raggmunk serverat med lingonsylt.
· Smörgåstårta med flera lager med olika smörgåspålägg.
· Ärtsoppa serverat med senap och fläsk.[6]
Sammanfattningsvis så har Sveriges matkultur baserats på bland annat självproducering av olika basvaror som var billiga och lättillgängliga, influenser från olika länder som Frankrike och Japan.
Sveriges statsreligion har inte ändrat matkulturen allt för mycket då det inte finns några specifika matregler så som i andra religioner.
Vanligast är det att äta tre till fyra gånger om dagen, frukost, mellanmål, lunch och middag.
[1] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[2] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[3] Blomqvist, Hans (1980). Mat och dryck i Sverige: litteraturöversikt. Stockholm
Läst 19 februari 2012
[4] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[5] http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_köket Läst 19 februari 2012
[6] http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113024574 Läst 19 februari 2012