Naanbröd med Raitadressing
Naanbröd
4-6 bröd
1.5h+12min
7 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
½ tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
lite matolja till gräddningen
ev. vallmofrön och vitlökspulver
Raitadressing
4 personer
10 min
3 dl turkisk yoghurt 10%
0.5 dl hackad färsk mynta
1 msk honung
1 st. vitlöksklyfta
0.3 st. gurka
en skvätt lime
salt
peppar
ev. vatten
- Lägg mjölet i en skål. Ljumma upp mjölken. Vispa lätt upp ägget i en annan skål och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
- Häll blandningen över mjölet och knåda, samtidigt som du häller i resten av mjölken, lite i taget. Fortsätt tills du har en mjuk deg som inte kladdar.
- Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa i 1 ½ h.
- Pensla tre bakplåtar med olja.
- Dressingen:
- Riv gurkan.
- Blanda allt i en bunke. Smaka av med salt.
- Häll i en skvätt lime.
- Blanda ev. i lite vatten om den är för tjock.
- Tillbaka till brödet:
- Sätt på ugnen på högsta värme på grill.
- Knåda degen och dela den i sex delar. Platta ut den och lägg den på plåten i en droppformad kaka, 30 cm lång och 15cm bred. Ha 2 st. kakor på varje plåt och låt dem jäsa i en kvart till under duk.
- Pensla kakorna lite lätt med vatten och strö ev. över vallmofrön och vitlökspulver.
- Sätt in plåtarna en i taget högst upp i ugnen och grädda kakorna 3 min på varje sida tills de fått bruna fläckar.
- Färdig att servera.
Betyg 6/10.
Kommentarer
Trackback